Saturday, February 18, 2012

Lidah dan satu cara menyelesaikan masalah


Bukan ini sahaja yang lidah bercabang

Manusia pun  ada lidang bercabangSama juga =Permohonan pembangkang- Minit mesyuarat  kelulusan PAC  meluluskan pinjaman NFC
1.Syarat tambahan tersebut, kata Azmi, ialah ketua ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat mesti menulis surat kepada beliau mempersetujui minit tersebut didedahkan kepada umum.
Sebelum ini, Pengerusi PAC itu berkata beliau hanya memerlukan surat dari Ketua Pembangkang sahaja.
 Tetapi dalam syarat terbarunya itu, Azmi juga memerlukan surat persetujuan dari Presiden PAS dan Penasihat DAP.

Harussani- MUFTI

2. Dalam tegurannya terhadap perbuatan Najib menyertai perayaan Thaipusam yang disifatkannya “menggadai akidah” itu, Harussani juga berkata, walaupun sudah ditegur setiap tahun namun Perdana Menteri seolah-olah tidak memandang berat akan kepentingan agama Islam dan akidah.

“Ini perbuatan syirik, saya tidak tahu mengapa jadi macam ini... sedangkan perayaan kaum lain kita tidak boleh sambut ini pula hadir di rumah ibadat mereka.


“Bagaimana boleh terlajak macam ini, sepatutnya perdana menteri wakilkan menteri beragama Hindu untuk menggantikan dirinya... sebab umat Islam tidak boleh terlibat dalam sambutan perayaan agama lain,” katanya kepada The Malaysian Insider.
Seminggu lepas itu, selepas jumpa  Najib
Beliau berkata, sebagai seorang pemimpin, tidak salah untuk Perdana Menteri bersama-sama dengan kaum lain dalam perkara yang berkaitan dengan adat.
"Sekiranya tiada NIAT untuk merayakan atau REDA dengan perbuatan agama lain tidak mengapa, tetapi kalau SAMA-SAMA  merayakan baru tidak boleh," (Mungkin gambar dalam media itu Najib merayakannya di rumahnya di Putrajaya dan dipaksa oleh Rosmah atau orang hindu dengan meletakkan pistol di kepala Najib)
_AGAKNYA SELESAI LAH MASALAH TU.

Program pengeluaran daging
SERDANG 29 Nov. - Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan melaksanakan program pengeluaran daging peringkat pertama "Penternakan Kontrak" dengan National Feedlot Corporation (NFC) di Negeri Sembilan dan Johor, tahun depan.
Menterinya, Datuk Noh Omar berkata, "Penternakan Kontrak" merupakan perkongsian dan pemindahan pengetahuan dari syarikat-syarikat seperti NFC kepada petani-petani tradisional di luar bandar.
KUALA SELANGOR 26 Jan. - Penjelasan Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang mengenai isu Pusat Fidlot Nasional (NFC) jelas membuktikan projek tersebut yang melibatkan syarikat National Feedlot Corporation Sdn. Bhd. (NFCopr) tidak mengalami sebarang kegagalan.
(siapa yang cakap NFCorp. ada masalah .itu syarikat anak beranak Sharizat.Dipertikaikan urusan lembu yang di amanahkan)
Sebaliknya, Menteri Pertanian dan Industri Tani, Datuk Seri Noh Omar berkata, isu berkenaan sengaja dimainkan oleh pembangkang bagi mengelirukan masyarakat termasuk mengatakan ia diberikan kepada keluarga tertentu dan mengalami kegagalan.
KUALA LUMPUR 18 Jan. - Kerajaan akan melantik sebuah firma perunding perakaunan bagi melindungi kepentingan kerajaan dalam projek Pusat Fidlot Nasional yang sebelum ini diuruskan oleh National Feedlot Corporation Sdn. Bhd. (NFC).(Tidak masalah kenapa dilantik firma perakaunan)
Ambrin berkata demikian bagi mengulas mengenai Laporan Ketua Audit Negara 2010 yang turut mengaitkan Perbadanan Fidlot Nasional (NFC) yang mendapat perhatian ramai kerana kegagalan memenuhi matlamat penubuhannya. – BERNAMA
'Daripada penjelasan yang dibuat oleh jabatan itu, adalah jelas Laporan Ketua Audit Negara 2010 membuat teguran terhadap kerajaan atau projek Pusat Fidlot Nasional (NFC) di Gemas, Negeri Sembilan dan bukannya NFCorp," katanya.
(Apakah  jawapan ini selesai ke masalah)
Beliau berkata demikian sebagai reaksi kepada penjelasan yang dibuat Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang ,bahawa perkara yang menjadi fokus utama pengauditan prestasi yang dibuat jabatan itu adalah pencapaian NFC sejak ditubuhkan pada 2006 dan bukannya NFCorp sebagai sebuah syarikat.
(Tak usah belit-belitkan isu. Rakyat bukan ramai yang terbodoh lagi)
Kata Mohamad Salleh, beliau tidak dapat mengelak daripada berasa hairan mengapa jabatan berkenaan mengambil masa yang lama untuk membuat penjelasan tersebut kepada umum sedangkan isu berkenaan sudah berlarutan agak lama.
 AGAKNYA SELESAILAH SEKEJAP MASALAHNYA ORANG YANG KERAJAAN BERI KAYA INI.
Mengenai kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz hari ini yang mendedahkan NFC telah melanggar syarat perjanjian kerana menggunakan wang pinjaman untuk tujuan lain, Muhyiddin berkata, beliau tidak mempunyai maklumat mengenai perkara berkenaan.
(Datang balik masalah kawan ni)
Nazri Aziz meminta NFC membayar balik semua wang yang telah dipinjamkan oleh kerajaan sebanyak RM 250 juta itu. Nazri berpendapat Shahrizat Jalil tidak perlu berhenti atau berundur dari kerajaan.
(Bagaimana kalau isu ini tidak diketahui umum- untung besarlah sharizat)

No comments:

Post a Comment