Tuesday, August 23, 2011

malam al-qhadarsatu malam yang semua umat islam mengetahuinya.Orang biasa seperti saya ini bercita-cita menemui atau berada pada malam tersebut.

Pengisian ibadah pada malam tersebut tentunya berbeza antara orang biasa seperti saya berbanding dengan ustaz-ustaz yang mempunyai ilmu berkaitan .Orang macam saya ini bercita-cita tinggi atau nafsu keinginan mencari malam tersebut memuncak apabila mendengar di majlis ilmu betapa hebatnya pahala beribadah pada malam tersebut. Seribu bulan atau 83 tahun ganjaran beribadah, sudah pasti usia saya atau usia umat Nabi Muhamad S.A.W gagal mencapainya. Usia sudah separuh abad ini ada atau tidak dapat tempias

Hari ini sudah 23 hari bulan Ramadhan berlalu, salah satu hari bilangan ganjil yang menjadi rahsia Allah untuk umat Muhamad S.A.W mencari malam tersebut. Hati ini sudah 3 hari teruja hendak bangun qiamulail,untuk bermunajad kepada Allah tapi masih gagal.Walhal alarm handset telah menjanjikan bangun jam 3.30 pagi.

Bagitulah dugaan kepada orang biasa seperti saya yang mungkin ramai lagi orang seperti ini yang halangan berlainan atau aktiviti yang menggagalkan usaha untuk menemui

Barangkali karat iblis laknatullah yang ada pada diri orang yang seangkatan dengan saya tidak berupaya di buang walaupun sekuat mana atau selama mana sekali pun iblis di rantai.

Shoping, atau berada di kompleks beli-belah salah satu agenda yang menggagalkan niat mendekatkan diri kepada Allah.Tabiat menyediakan juadah hariraya di sepuluh malam terakhir ramadhan sudah menjadi kelaziman atau kebiasaan orang seperti saya. Sepuluh malam terakhir ini bagitu banyak jemputan berbuka puasa di tempat yang jauh dari masjid dan rumah sendiri. Ini menghalang tumpuan ibadah kerana pada majlis tersebut tidak ada kemudahan bermunajat .
Balik ke rumah sudah memakan masa serta keadaan diri dalam keletihan, bilakah saya boleh menikmati .Saya sedar kelemahan ini dan sepatutnya berusaha mendapatkan rahmat Allah ini. Apakan daya pagi ini hanya mampu solat subuh berjemaah. Jam 3.00 pagi hingga 5.30 pagi terus dibuai mimpi.


No comments:

Post a Comment