Wednesday, June 22, 2011

Rasuah dan orang melayu


Kata Profesor Diraja Ungku Aziz" Orang Melayu baru kalau ada satu kereta mereka mahu dua kereta atau kalau ada kereta kecil mereka mahu kereta besar"saya tambah sikit orang melayu hari ini kalau sudah ada sebuah rumah hendak di tambah dua atau tiga buah rumah kalau rumah kecil hendak yang rumah besar atau dibesarkan. Kalau rumah harganya 3 juta berkehendakan rumah berharga 10 ke 15 juta. Kesimpulan nya orang melayu mahu lebih dan lebih-lebih lagi.

Kita renongkan apa yang dikatakan oleh Pak Ungku Aziz itu. Mampukah orang melayu memiliki kereta dan rumah berharga berjuta-juta.Berapa ramai orang melayu terkaya di Malaysia ini.Dengan pendapatan yang terhad ini orang melayu berikhtiar untuk mencapai cita-citanya.

Pegawai kerajaan atau orang kerajaan atau pekerja swasta yang hanya mampu meminjam untuk mendapatkan kereta dan rumah sekitar RM200,000.00 hingga RM500,000.00. Mana agaknya nak carii RM berpuluh-puluh juta itu.

Setahu kita orang melayu kebanyakannya menjadi pekerja biasa atau ketua-ketua jabatan, sektor awam dan sedikit sektor swasta,sudah pasti tidak tercapai oleh mereka mengumpul berpuluh-puluhan juta.

Kuasa yang ada pada ketua-ketua jabatan yang di monopoli oleh orang melayu adalah menjadi sandaran untuk mencari wang sebanyak itu.Mereka tidur sebantal dengan taukeh-taukeh,kontraktor dan orang kaya yang menjadikan melayu berkuasa ini sebagai batu loncatan untuk mendapat proiek lebih besar lagi.

Setiap hari media melaporkan perbuatan rasuah dilakukan oleh mereka yang berkuasa ini. Rasuah dilakukan secara langsung atau tidak langsung. Secara langsung adalah biasa dilakukan tetapi secara tidak langsung,kadang-kadang. Sebagai contoh harga rumah atau tanah bernilai RM 6 juta tetapi declare sebanyak 3 juta sahaja.

Di negara ini orang yang melakukan rasuah boleh senyum-sumbing apabila jurugambar merakamkan gambar perasuah ini. Walhal mereka telah melakukan satu jenayah besar menggunakan amanahnya supaya tidak amanah. Di negara China perompak laknat ini kiranya didapati bersalah akan dihukum mati.

Bila agaknya Malaysia melaksanakan hukum mati seperti ini. Tak mungkin, kerana, yang mencipta undang - undang dunia ini takut menjerat diri sendiri.

No comments:

Post a Comment