Wednesday, November 23, 2011

kajian untuk kempen


Kajian yang bermaksud menyalahkan rakyat Kelantan memilih kerajaan PAS telah dibuat oleh sebuah akhbar parti politik arus perdana negara Malaysia bahawa kanak-kanak di negeri itu telah mengalami masalah gigi akibat meminum air yang dibekalkan kotor dan tidak berkualiti.

Kajian tersebut di buat oleh wartawan profesionalnya disahkan oleh Kementerian Kesihatan, yang bermaksud lebih kurang bagini " Itulah kau orang semua, pilih kerajaan miskin, tidak pandai mentadbir... memerintah ha! tengok air yang tak cukup dan berkarat, akibat ..anak dapat gigi berkarat." rosak di gigit belalang...".Kau tengok taukeh aku memerintah seperti di Melaka, Pahang, Johor dan Negeri Sembilan tak ada masalah macam tu...!.Itu Selangor, Penang dan Kedah macam-macam masalah tibul...kau orang dengarlah nanti."

Didunia ini, khasnya Malaysia, yang bijak memerintah hanya  kerajaan   UMNO . Selain dari  itu akan lahir kerajaan bangang .Cuba kita bandingkan kerajaan sekarang dengan kerajaan Somolia,Banglades,Pakistan,Vietnam dan Komboja.Negara tersebut tidak di perintah oleh sekumpulan pemerintah dari Malaysia . Bagaimana keadaan negara tersebut.Bagitulah apa yang berlaku di Kelantan.

rakyatnya telah salah pilih lebih 20 tahun. Bekalan air yang mencukupi dan berkualiti tidak dapat disediakan. Itulah maksud kajian yang disediakan oleh sekumpulan wartawan akhbar parti yang arus perdana negara ini.Maka eloklah beralih kerajaan dipilihanraya ke 13 ini.


Semua orang tahu bahawa setiap kerajaan negeri mempunyai masalah kewangan terutama negeri-negeri di pantai timur.Punca hasil boleh nampak dengan mata dan berfikir dengan kepala sendiri,memerlukan bantuan kerajaan persekutuan,tetapi bagaimana sikap kerajaan persekutuan."mampuslah kau hai, nak ajar sikit rakyatnya". Itulah sebenarnya yang berlaku - sebagai contoh kerajaan Trengganu beberapa hari diperintah oleh PAS dinafikan hak rakyatnya menerima royalti minyak. Diberi pun royalti lebih terajang dari hulur.

Di Malysia ini kerajaan- kerajaan negeri yang diperintah selain kerajaan pusat sememangnya nasibnya bagitu. Perbezaannya seperti anaktiri zaman filem melayu tahun 50an.

Hasil Kajian Wartawan akhbar tersebut di canang untuk di ambil iktibar oleh rakyat Malaysia dan perlu berhati-hati hendak memilih kerajaan dimasa akan datang. Untungnya surat khabar yang taukehnya kerajaan yang memerintah.Semua berita,rencana dan kajian  boleh diuli, dicanai, di goreng sendiri dan diwar-warkan baunya kepada orang buta yang tidak mampu berjalan sendiri.

Harapan UMNO untuk memerintah Kelantan dimasa pilihanraya 13 tidak kesampaian sekiranya cara berkempen dengan menjalankan kajian khas bertujuan memburukkan kerajaan selain kerajaan UMNO. 

Rakyat Kelantan tahu yang mana batu atau kayu dan yang mana air atau minyak.

No comments:

Post a Comment