Sunday, November 1, 2015

Politik yang menyebelahi dan menguntungkan ketua.
Pelik manusia yang berpolitik hari ini mudah melabelkan ahli yang bertahun-tahun menjadi  rakan politik sebagai derhaka ,pengkhianat,barua dan pelbagai jenama yang bertujuan menghina mereka yang tidak sependapat lagi dengan ketua .

UMNO,PAS,PKR parti politik yang diterajui oleh orang melayu,sentiasa mencari mereka yang  didakwa musuh dalam  selimut, untuk ditendang dari katil politik. Tidak boleh masing-masing bermimpi ,bahawa dirinya selamat selama–lamanya berada dalam politik tersebut, dan tidak boleh lagi mereka yang aktif politik masih menyimpan kata kunci parti  dulu kini dan selamnya’.

Tidak menghairankan, kiranya ada kepimpinan parti politik ,yang menyalahkan ahli mereka yang tidak setia kepada ketua. Apa akan berlaku, menjadi perkara mustahil  kiranya ada tuduhan ketua tidak menjaga hati rakan politiknya.

Rakan politik dan ahli politik telah maklum bahawa ketuanya sememangnya bersalah dan disahkan tidak di fitnah tetapi apa yang berlaku sebaliknya, ketua bagai seorang nabi yang maksum dan tidak mungkin melakukan kesalahan.

Lihat sahaja UMNO hari ini,terus bergelora kerana tindakan beberapa orang ahlinya  mengkritik perbuatan ketuanya.Ketuanya terus bertindak menyentap jawatan ahlinya dalam kerajaan yang sepatutnya tidak perlu bertindak demikian demi kepentingan perpaduan ahli parti. Tidak guna ketua  menunjukkan kemarahan dengan kuasa yang ada membunuh karier  rakan politik. 

Dalam keadaan ini siapa yang bersalah dan punca masalah dalam parti,sudah pasti ketua parti yang menjadi Si Kitol, kerana mempertahankan kesalahannya. Ahli parti yang hilang jawatan  bukan fobia kehilangan jawatannya sahaja tetapi  terus dilobi supaya di pecat sebagai ahli parti serta di tohmah pelbagai gelaran.
 .
Moral politik yang mementingkan perut seorang ketua ,mencabar kesetiaan berjuta ahli tidak perlu di teruskan.Kesemua ini mengundang perpecahan yang bukan menambah ahli sebaliknya mengurangkan, serta bukan meramaikan lagi sokongan tetapi menghimpunkan penentang.

Khidmat yang terbaik perlu di hidangkan kepada ahli parti dan semua rakyat, sama ada yang menyokong atau tidak.Kiranya ketua tidak lagi mampu menjana sumbangan kemajuan parti, dan pada pandangan ahli parti,  khidmatnya lebih banyak mengundang kesilapan, maka ahli parti berhak menghalau keluar ketua mereka walaupun ketua terus membatu.

Hari ini apa yang berlaku kepada parti-parti politik melayu ialah ketua mereka berjaya melahirkan ramai pengampu dan berbangga  mendengar pujian yang melalaikan. Pengampu juga bertindak sebagai provokasi,atau penghasut supaya ahli lain  menjadi marah. Pengkritik di pecat atau di gantung keahliannya dengan alasan tidak setuju dengan dasar parti dan arahan ketua. Masih belum ada hukuman mandatori ketua ditamatkan jawatan.

Tidak ada usaha pengampu memulihkan kesetiaan ahli yang menjadi pengkritik perangai ketua,  di luar dan dalam parti. Pengampu sepatutnya sedar tidak  mustahil suatu hari  mereka di perlakukan  pecat jawatan di sandangnya , yang  juga  tindakan seperti pengkritik sekarang turut berlaku.

Bagitu juga parti PAS hari ini telah berlaku pengurangan ahli yang melompat parti lain dan menubuhkan parti baharu. Satu lagi bukti bahawa tindak tanduk ketua yang tidak mahu bersikap tolenransi terhadap mereka  yang sarjana dalam  islam  dan dengan mereka berpengetahuan islam, berilmu sekular. 

Boleh sahaja kedua-dua golongan ini memenangi pemilihan parti bagi menduduki kepimpinan peringkat pusat. Golongan yang berilmu sekular tidak terasa disisihkan atau terpulau seandainya  golongan sarjana islam  tidak di nobat  dengan sokongan ketua.

Sikap ketua yang menganggap dirinya betul dan  beranggapan tidak menyumbang kepada perpecahan ahli parti  sebenarnya telah bertindak berkempen secara tidak ketara sokongannya  kepada sebelah pehak,  yang di lihat melalui ucapan serta kenyataannya  sewaktu  berkempen.

Kata-kata barua,pengkhianat dan penderhaka turut dilemparkan terhadap ahli  yang tidak sebulu dengan ketua telah mempengaruhi perwakilan yang jumud sikap memilih, maka tidak terpilihlah yang satu perguruan dengan Mat Sabu dan Khalid Samad  ke kepimpinan pusat.

Mereka yang siuman tidak mengikut  telunjuk  ketua kongsi gelap berdaftar yang seharusnya disingkirkan untuk diganti dengan orang lain, tetapi  apa yang berlaku hari ini, semua parti politik ahlinya tidak berkemampuan menentang presiden dan presiden bercita-cita menjadi ketua selama hidup.Tidak ada terukir dalam sejarah  istilah letak jawatan secara sukarela demi kepentingan parti dan negara.

Semua ketua-ketua parti politik bersikap ‘menantu ayah’ dalam filem Ahmad Albab,  Shaaban dan Ramadhan yang ditugaskan membolot seberapa banyak harta hartawan Mashood melalui isteri masing masing ,Zahara dan Suhara di kumpulkan dan dibawa pulang ke rumah.

Sikap ingin memiliki harta seperti ini,menyulitkan ketua  meletak jawatan secara sukarela atau mengaku kelemahan tetapi sebaliknya sanggup memperolehi harta melalui rompakan harta sepupunya bagi menunjukkan kekekayaan kepada orang ramai.

Perlu ada sikap baru berpolitik ,ketua  berlapang dada menyerah kepimpinan kepada orang lain dan ahli bermuafakat menyingkirkan ketua, seandainya lebih banyak keburukan dari kebaikan. Tindakan mengutuk dan mengkeji mereka yang tidak setuju atau sehaluan dengan ketua perlu di hindarkan sebaliknya tindakan memujuk dan mendakap semula mereka yang rasa tersisih .

Elakkan iklim politik menjadikan parti kacau-bilau, kelam-kabut dan kucar-kacir dek kerana sikap seorang ketua dan elakkan pengampu mengambil kesempatan mengintai  pelbagai jawatan yang di kosongkan ahli yang di tendang keluar oleh ketuanya.

Kuasa mutlak ketua parti politik berkaitan kewangan,jawatan dan keahlian perlu di hadkan dan boleh dipantau oleh SPRM untuk mengelakkan kegitan rasuah terutama ketuanya  yang ketika ini seolah-olah mempunya kuasa veto perjalanan pentadbiran parti.

No comments:

Post a Comment