Wednesday, October 5, 2011

"aku bukan marah...! cuma nasihatttt...
INI  NASIHAT MANUSIA YANG SUDAH BERUMUR 85 TAHUN KEPADA KUMPULAN MANUSIA YANG SUDAH BERUSIA 65 TAHUN.

penyakit yang menjadi ”duri dalam daging” iaitu mencantas atau menikam belakang dalam diri orang-orang UMNO akan terhapus.
"Dulu orang UMNO berkorban apa saja untuk parti, sanggup gadai barang kemas dan sebagainya untuk bantu parti tetapi sekarang mereka pegang jawatan sebab hendak dapat kontrak, jadi calon atau sebab tertentu.

Boleh atau tidak diguna pakai nasihat ini dari tahun 2011 hingga wawasan 2020 akan datang.Saya percaya kata-kata ini dikategorikan sebagai kenyataan yang sudah berlalu,disimpan sebagai kenangan.

Semua perkara di atas mesti berlaku bukan kepada UMNO sahaja malahan parti-parti lain dalam Malaysia ini.Mungkin dalam UMNO berlaku lebih agresif yang mana ahlinya mengambil kesempatan kerana parti yang ada kuasa mentadbir  negara ini.

”duri dalam daging” iaitu mencantas atau menikam belakang dalam UMNO   jarang kedengaran kerana  sikap ahli-ahli UMNO seperti ini dilindungi media arus perdana atau di rahsiakan demi  strategi atau kepentingan parti.Berlaian parti-parti politik lain, kepincangan menikam dan mencantas dalam parti lebih terbuka beritanya sebagai  gambaran buruknya parti lawan UMNO.

Sanggup gadai barang kemas dan sebagainya bagi membantu parti untuk hidup hanya berlaku peringkat awal penubuhannya bagi membiayai aktiviti parti .Sekarang ini sudah berkuasa,ada perjanjian……”man!....kau sanggup tak beri parti 1% dapat kontrak ni”.” Okey YB.” Orang yang memberi nasihat itu pun sudah maklum. Di luar kemampuan yuran tahunan atau yuran seumur hidup ahli bagi menampung aktiviti parti, lebih lagi di musim pilihanraya.

Naluri semua manusia berkehendakan jawatan yang menguntungkan diri sendiri  -dari kurang baik kepada yang lebih baik. Menjadi calon Yang berhormat salah satu jawatan berprestij yang dicita-citakan. Dari Yang Berhormat kepada Yang Amat Berhormat peringkat negeri dan seterusnya Yang Amat Berhormat peringkat negara.
Bagaimana agaknya orang yang memberi nasihat ini, apakah ini ikrarnya”aku hendak jadi ahli UMNO.. je..  boleh atau tidak?...kemudian ada tawaran “macam mana tahun ini tuan jadi calon DUN sini”. Apakah jawapan bagini “tak pa bagi lah si bob tu! Bagaimana pulak tawaran seperti ini "tuan dilantik presiden parti kita" apakah ini jawapannya” eh aku tak layak lagi bagilah si Mus tu!”. Apabila telah dilantik Presiden parti dua penggal “ tuan ada orang yang mencabar jawatan tuan “.Inikah jawapannya” Kita bagilah dia kerana hendak tau bagaimana kepimpinannya”.
Kebiasaannya manusia kadangkala menjadi ular sawa kenyang, menasihatkan  mangsa mudar-mandir depannya. Macam juga pokok beringin menasihati pokok kecil di kelilingnya bila puting beliung menyerang .
 Dia tidak bimbang ditiup angin kencang kerana akar banir sama besar dengan batang dan sudah banyak hantu menumpang teduh.
Berdasarkan pengalaman diri sendiri,seseorang itu akan menasihati orang lain kerana menganggap orang lain sama sepertinya.Walaupun penasihat tahu bahawa orang lain pun sama seperti dia.Nasihat tersebut hanya sebagai rutin seorang manusia kepada manusia lain.

No comments:

Post a Comment