Anak kecil main api. Terbakar hatinya yang sepi. Air mata darah bercampur keringat. Bumi dipijak milik orang.Nenek moyang kaya-raya Tergadai seluruh harta benda. Akibat sengketa sesamalah kita. Cinta lenyap di arus zaman.Indahnya bumi kita ini. Warisan berkurun lamanya. Hasil mengalir ke tangan yang lain. Peribumi merintih sendiri.Masa depan sungguh kelam. Kan lenyap peristiwa semalam. Tertutuplah hati terkunci mati. Maruah peribadi dah hilang. Kini kita cuma tinggal kuasa. Yang akan menentukan bangsa. Bersatulah hati bersama berbakti. Pulih kembali harga diri.

Tuesday, September 20, 2011

Internal Security Act (ISA)






Zalim atau tidak sekiranya manusia menafikan hak manusia lain seperti berikut:
  1. Kebebasan daripada seksaan atau layanan atau hukuman yang zalim, tidak berperikemanusiaan atau menghinakan;
  2. Kebebasan daripada dikenakan tangkapan, tahanan atau pembuangan negeri secara sewenang-wenangnya.
  3. Kebebasan untuk bergerak;
  4. Hak untuk kebebasan berhimpun secara aman dan menubuhkan persatuan; dan
  5. Hak untuk mengambil bahagian dalam kerajaan negaranya, secara langsung atau melalui wakil-wakil yang dipilih dengan bebas.
  6. kebebasan daripada ketakutan
  7. kebebasan daripada kemahuan
  8. kebebasan bersuara
  9. kebebasan kepercayaan

  10. Sudah 51 tahun akta ini di gunapakai oleh kerajaan dan telah berapa banyak pula penjara Kemunting mengeluarkan banduan, serta entah berapa banyak rayuan keluarga mangsa supaya dibebaskan suami,anak dan isteri tidak dipedulikan. Lima PM yang ada kuasa eksekutif yang boleh mengistiharkan akta ini dimansuhkan sebagaimana Najib lakukan hari ini, tidak peduli apa yang berlaku.
    Setelah berusia 54 tahun kerajaan melaksanakan akta yang tidak ada nilai kemanusiaan ini baru nak bertaubat. Bertaubat mengurung minda dan fizikal manusia Malaysia yang telah menjadi mangsa akta ini. Kuasa eksekutif Najib tidak mungkin satu pembohongan kita terus menunggu akta ini di tong sampahkan.

    Kita kenangkan kembali semasa akta ini di puja oleh kerajaan. Mereka yang tergari tangannya dan dihantar ke Kemunting bila keluar dari sangkar itu akan berkata bahawa layanan terbaik dilakukan oleh wakil kerajaan. Sesiapa yang mendengar cakap banduan yang keluar dari penjara kemunting ini
    di interview oleh wartawan surat khabar parti atau media parti sudah pasti tidak perlu akta ini di mansuhkan.

    Akta gila ini telah menganiaya mangsa dengan keluarganya.Entah berapa besar dosa orang yang memberi cadangan dan menteri selaku pengarah yang terlibat.Perasaan rasa bersalah mereka yang mengurung manusia tanpa di paparkan dosanya sepatutnya telah berakhir sejak manusia malaysia mengenal dan memperjuangkan hak asasi manusia. Dalam perlembagaan yang di cipta 54 tahun lalu , menjamin kebebasan untuk hidup, kebebasan bergerak, bersuara, berhimpun dan berpersatuan serta beragama.

    Perkara kebebasan ini selalu di pertikaikan dengan alasan"tanggungjawab saya menjaga keamanan rakyat adalah lebih penting dari menjaga diri atau perasaan individu yang dijangka mendatangkan huru-hara".Itulah alasan yang diberi oleh mereka membanduan rakyat Malaysia tanpa bicara sejak akta ini diperkenalkan .

    Bila Najib mengumumkan akta ini akan dicampakkan,semua yang menyokong kerja gila kerajaan selama ini memuji dengan mengatakan" akta ini sudah tidak sesuai dan satu tindakan berani PM". Itulah sikap orang yang selalu dan biasa menjadi atau memainkan peranan
    tungku buntut seorang yang ada kuasa.







Sunday, September 18, 2011

Bilalah robohnya

semalam genap 54 tahun usia
kata nenek usianya 54 tahun -kata ibu 48 tahun
aku tak pasti,celik mata dah tersergam-dari pelupuh ke papan
seusianya di egypt runtuh,di libya terkopak papannya- di syria ranap atap

disini persinggahan yamashita merampas simpanan padi nenekku
menghempas radio ibuku
disini lister melunjurkan kakinya,menggenggam penumbuk
mao tze mencuri beras nenek lari ke hutan
di tangganya ayah difitnah zulaika


lihat tikus,kucing dan cicak berlalu
anjing selalu menggeselkan kurapnya di tiang yang menunggu rebah
buruh mengampaikan kain sebelum kering
disini perompak menyelinapkan diri

ada impian menukar dinding batu dan mozek
atap genting bersiling ukiran kapor
bilik tidur
RM3.5 juta
pencen ayah RM350
aku menunggu hari yang ke 13

Thursday, September 15, 2011

Berbincang sikit pasal Merdeka?







Petikan  erti atau huraian merdeka dari Kamus Dewan Edisi pertama 1970.

Renungkan sebentar sambil mengimbau keadaan negara kita yang telah dikatakan telah merdeka 54 tahun.

 Merdeka dari penjajahan (British) boleh kita mengangguk kepala, tetapi ada bijak pandai melayu mengatakan Malaysia bukan di jajah hanya di naungi inggeris.Pendapat ini mungkin ada betulnya kerana senarai pejuang kemerdekaan hanya di perkuatkan atau ditonjolkan nama-nama rombongan ke London dan orang yang mengistiharkan kemerdekaan setiap kali perayaan . Kurang disebut  nama-nama yang melawan pejajah dengan senjata sejak Inggeris ke Malaya seperti
Dol Said (1831), Datuk Maharaja Lela, Datuk Sagor (1875), Datuk Bahaman, Mat Kilau (1891), Tok Janggut (1914), Haji Abdul Rahman Limbong (1928), Datu Mat Salleh (1894), Sharif Mashahor (1860), Rentap (1853) dan sebagainya.

Bagaimana dengan akhbar-akhbar yang menganggap akhbar arus perdana di negara ini apakah merdeka atau tidak. Akhbar yang berada dalam kain politik hanya melaporkan corak kain tuan yang menyerungkup dirinya. Dia tidak tau bahawa  corak kain orang lain lebih cantik serta pasaran terlaris .Sikap ini atas sikit dari sikap katak bawah tempurung..

Idea atau pendapat yang berbeza dari kebiasaan.

"Bukit Kepong, polis itu polis British, hak serang Bukit Kepong tulah pegawai kerajaan, ketuanya  Mat Indra, Melayu, tetapi semua sejarah itu ditutup, Jins Samsuddin buat filem, Jins Samsuddin tu UMNO, cerita bukit Kepong, hak serang balai polis tu penjahat, polis tu polis British, sebelum merdeka negara kita diperintah oleh British, tapi dia buat filem yang hero hak pertahan balai polis, hak serang tu pengganas, padahal Mat Inda ketua penyerang balai polis tu dan akhirnya dia dihukum gantung di Jering Taiping, begitulah juga Tok Janggut, Tok Janggut ni lawan British, tapi sebelum British nak..nak bunuh dia, dia menghasut Sultan Kelantan untuk mengishtiharkan Tok Janggut sebagai penderhaka, bila ishtihar Tok Janggut sebagai penderhaka, barulah tok Janggut dihukum gantung di Pasir Puteh Kelantan. Semua sejarah negara kita bohong….”

“Hasan askar di bawah British dan watak Buang berkhidmat untuk Jepun. Kedua-duanya bekerja untuk penjajah”.

Satu hari nanti pasti ada pula orang mempertikaikan Tunku Abdul Rahman  bukan Bapa kemerdekaan kerana orang akan berfikir dan menyelidik kehebatan peranannya sebelum mengistiharkan "merdeka!,merdeka!,merdeka!.  Rakyat Malaysia semakin hebat dan ramai bijak pandai.Waktu 60an, 70an,dan 80an gred 3 paling ramai dalam peperiksaan SPM.Sekarang 12A1 lebih ramai daripada 12D.

 Apa yang berlaku hal semasa di Malaysia yang merdeka, kepada seseorang itu memberi idea, bercakap di negara merdeka.Pencetus idea dibelasah oleh akhbar yang merdeka, dengan tuduhan penyokong pengganas, berfahaman komunis dan ada yang mengesyorkan tidak layak duduk dalam negara yang merdeka ini.

Merdeka idea di negara ini hanya berlaku terhadap perkara-perkara yang baik terhadap pemerintah . Idea yang bertentangan di simpan dalam bakul sampah walaupun bertujuan menjadi pengajaran atau ke arah kebaikan.

Menonton filem hidustan,cina,inggeris dan filem luar, kita semua akan terasa realiti atau ada kemerdekaan idea.Cerita pegawai rasuah,anggota polis rasuah,menteri rasuah atau mereka semua melakukan kejahatan berlaku dalam filem tersebut. Di Malaysia kebebasan berkarya sebigini di paparkan sudah pasti banyak kutukan atau laporan polis akan di buat lebih teruk di saman atau dipenjarakan.Merdeka ke rakyat negara ini.